Plingeling! Städpinglan låter. En del barn börjar genast plocka
undan klotsar m m. Andra försöker slingra sig undan. Ytterligare andra inspireras lätt till att bli truckar, arbetshästar eller vad det kan vara som behövs för att få allt på plats igen i rummet. Vika tygskynken kan bli en rolig procedur med en sång till. Vi försöker göra också städningen till en lek.

Till frökens flöjttoner samlas nu barnen i en ring. Ibland är det en hel del stök och bök innan alla hittat sin plats. Andra dagar flyter allt smidigt. Vi gör nu ringlekar, ramsor och sjunger sånger. Årstiden inspirerar till vad vi väljer. Vi sätter oss slutligen och gör ”portar” med våra ben. Den stora rullbollen rullas nu till varje barns ”port” och vi sjunger ”Gomorron Lisa” o s v De barn som är lediga eller sjuka får också en hälsning liksom Pernilla i köket och eftermiddagsfröken som sedan ska komma. Ingen får bli glömd!

Sagostund! Alla barnen sätter sig på sina pallar och får nu höra fröken berätta en saga, fritt ur sig själv, utan bok med färdiga bilder. Barnen skapar egna bilder och gör sagan till sin egen. Sagorna anknyter också gärna till årstiden.

Fruktstunden kommer sedan. Alla barn har med sig en frukt till förskolan varje dag. Fröken sköljer och skär frukten i bitar så att ”alla bjuder alla”. Efter fruktstunden går vi ut. Varje dag i alla väder!!
Läs vidare